Bejgli recept

Bejgli recept

A bejgli eredete többféle hagyományt mutat, ahogy az elkészítése is. Ez a recept édesanyámé, ugyanis a családunk ünnepi asztalára mindig Ő készíti a bejglit, ezt a hagyományt, már 60 éve tartjuk.

Bejgli recept

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 80 dkg sima liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék diós, mákos:

  • 30 dkg őrölt dió
  • 30 dkg őrölt mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag mazsola
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl rum
  • ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg
  • kevés tej, nagyjából 1 dl
  • 1/2 dl víz

Gesztenyés:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál búzadara vagy őrölt babapiskóta
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl tejszín
  • löttyintés rum
  • 1/2 narancs reszelt héja

Kakaós:

  • 6 kocka keserű csokoládé
  • 3 evőkanál kakaó
  • 6 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A diós és mákos töltelék összeállításához a cukrot nagyon kevés vízben felforraljuk. Két egyenlő részre osztjuk, felét a dióra másik felét a mákra öntjük. A többi hozzávalót is fele-fele arányban hozzákeverjük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető pépet kapjunk.

A tésztához szükséges lisztet a vajjal, és az élesztővel jól összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját, sót, citromhéjat, vaníliás cukrot. A langyos tejjel keményebb, de formázható, sima tésztát gyúrunk.

Az elkészült tésztát négy egyforma részre osztjuk, és vékony, de egyforma méretűre nyújtjuk. A diós és mákos tölteléket kétfelé osztjuk, majd egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán, és feltekerjük.

Kivajazott tepsibe fektetjük az elkészült rudakat, majd egy tojássárgájával lekenjük és 40 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ezután tojásfehérjével kenjük le és tegyük vissza a hűtőbe 30 percre.

Közben a sütőt 180 fokra melegítjük, sütés előtt megszurkáljuk, a tekercseket és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A bejgli elkészítését a töltelékkel kezdjük, hiszen ki kell hűlnie, mire a tésztát összeállítjuk. Az összeállított tészta nem fog ragadni, ezért lisztezni sem kell a nyújtáskor.

Törekedjünk arra, hogy a tészta és a töltelék aránya fele-fele legyen, tehát ebben az esetben, nagyjából 27 dkg legyen a tészta, 27 dkg legyen a töltelék is, így a tekercsek oldala nem fog megrepedni.

Egy tepsibe négy rudat fektessünk, így sütés közben nem esik szét, és szépen kitölti a tepsit a bejgli. Az utóbbi időben a lekenéshez egy evőkanál tejfölt teszek a tojásfehérjébe, így sokkal krémesebb, lágyabb a teteje.

A fent leírt tészta mennyiségéhez vagy a diós-mákos vagy a gesztenyés-csokis tölteléket használom.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. szeptember
h k s c p s v
« aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!