Bableves füstölt hússal, csipetkével

Bableves füstölt hússal, csipetkével

A leves mindig jól esik, főleg ha telt ízű, tartalmas és laktató. A bableves egy igazi nagyágyú, ami finom kenyérrel, akár komplett ételt is alkothat, legyen szó ebédről vagy vacsoráról.

Bableves füstölt hússal-01

Hozzávalók:

  • 40 dkg bab, tetszés szerint
  • 30 dkg füstölt comb
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 szál lestyán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsiradék
  • só, fűszerpaprika
  • csípős paprika karikák

Elkészítés:

A húsvéti sonka főzőlevét, ennél az ételnél érdemes felhasználni. A hozzávalókat készítsük elő, a zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk tetszés szerinti méretre. A füstölt húst vágjuk kockákra, a kolbászt szeleteljük vastagabb karikákra.

Tegyük a tűzre, egy nagyobb lábosba a főzőlevet és a babot. Adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst, zöldségeket, öntsük fel bő vízzel.

Nagyjából két óra alatt megpuhulnak a hozzávalók, ez idő alatt készítsük el a csipetkét. Egy tojást, pici sóval verjünk fel, adjunk hozzá, annyi lisztet, hogy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. Néhány perc gyúrás után, csipkedjük apró darabkákra, és bő vízben főzzük ki.

Ha a bab megpuhult, tegyük bele a kolbászt és készítsük el a rántást is. Két evőkanál zsiradékot forrósítsunk fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze. Folyamatos keverés mellett, öntsük fel két deci vízzel és csurgassuk a levesbe az elkészült rántást. Tegyük a levesbe az összezúzott fokhagymát, rotyogtassuk még 10 percig.

Bableves füstölt hússal-01
Tálalásnál tejfölt, csípős paprika karikákat, csipetkét és kenyeret teszek mellé, így mindenki válogathat kedve szerint. A bablevest mindig fejtett babból készítem, így a fagyasztóból kerül elő a főzőlé és a bab is, természetesen száraz babból is készíthető, de főzés előtt beáztatom.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. szeptember
h k s c p s v
« aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!