Paradicsom az ezerarcú zöldség

LilaLicsi - Paradicsom az ezerarcú zöldség

A paradicsom a XVI. században került Európába.

Nekünk, háziasszonyoknak nem kell különösebben bemutatni. Rengeteg fajtáját ismerjük, felhasználása pedig annál változatosabb. Kevés olyan konyhanövényünk van, amelyet ilyen sokoldalúan lehet felhasználni, és annyi vitamint tartalmaz, mint a paradicsom.

A lédús, húsos paradicsom nem csak ízletes, hanem egészséges is, hiszen 12 féle vitamint tartalmaz, köztük az A, B, C, és E vitamint. A paradicsom forrása a káliumnak és a béta-karotinnak valamint a benne található likopin egészségmegőrző hatású, ugyanis újabb kutatások szerint védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek esetében. Kalóriaszegény, így fontos eleme minden fogyókúrás étrendnek. Általános méregtelenítő, enyhíti a szomjúságot, tisztítja a vért.

Szinte minden téren szerephez jut a konyhában, sokféle fajtája létezik, ezért felhasználása is változatos. Vásárláskor az érett, feszes bőrű, hibátlan példányokat keressük. A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé. A lecsó vagy töltött paprika ékes alapanyaga, de leves, szósz, vagy saláta fontos kiegészítője is.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. augusztus
h k s c p s v
« jún    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!