Meggy

A meggyet már ősidők óta ismerjük. A magyarság egyik első gyümölcse volt, savanyú cseresznye néven is ismert.

LilaLicsi -meggy-02
A meggyfának nagyon sokféle fajtája van. Termőhely iránt a kevésbé igényes növények közé tartozik, ráadásul bőségesen terem.

Habzsoljunk sokat, ebből a kellemesen zamatos, frissítően savanykás, mélybordó gyümölcsből.

Egyes kutatások szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag, mindemellett a meggylékúra olyan, mint egy frissítő kezelés. Vitamin és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyéhez, de majdnem 10x annyi az A vitamin tartalma. Legfőbb alkotórésze 85%-ban víz. Mély bordó színe jelzi hihetetlen értékeit. B és C vitamin, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink és vas található benne. Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat.

Számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen a népgyógyászat minden részét felhasználja. Említésre méltó vértisztító hatása, ezen kívül segíti a vérkeringést, serkenti a vesét. Rendszeresen fogyasztva jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Rosttartalma miatt csökkenti a székrekedést. További értéke a meggynek, hogy frissen fogyasztva nem puffaszt. Serkentőleg hat az idegek működésére. Szárát vizelethajtó tulajdonsága miatt használják, emellett fogyasztó hatásáról is ismert. Magjából készíthetünk párnát mely fájdalom csillapítására javasolt.

Szeretjük nyersen vagy aszalva. Készítünk belőle levest, süteményt, szószt, befőttet, szörpöt, lekvárt, gyümölcslevet, vagy kiváló meggybort. Bútor készítéséhez nagyszerű alapanyag a meggy fája, levele és kocsonyája pedig gyógyszeralapanyagként kerül felhasználásra.

Kép forrása:pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. február
h k s c p s v
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!