Füge

Már az ókorban is telepítették, leginkább édes termése miatt. A fügét még a Biblia is megemlíti, hiszen Ádám és Éva első ruházata a fügefa levél volt.

LilaLicsi -fuge-01
Egyre több kertben található fügefa bokor, védett helyen, a fagyoktól takargatva hosszú ideig megmaradhat. A termés kényes 2-3 napig marad meg, utána megerjed és penészedik. Az érett füge édes, belül tele van apró magvakkal. Az egyik legjobb rost és kalcium forrás. Található benne A, B1, B2, C, K vitamin, valamint mangán, réz, magnézium, folsav, nátrium és cink, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. Számos területen fejtheti ki jótékony hatását, így rendkívüli módon hat az emésztésre, jó hatással van a légzőszervekre. Nemcsak a termése, de a levelei is hasznosak, hiszen a fügefalevél teája erős vércukor csökkentő hatással bír.

Az egészséges gyümölcs sokféle képen használható fel, ha tehetjük elsősorban frissen fogyasszuk, de aszalva is nagy hasznunkra válik. Készíthetünk belőle pálinkát, bort, tehetjük salátákba, müzlibe, süthetjük süteménybe, de még pizzára is feltétként elhelyezve. A gyenge terméseket sok helyen megszárítják, pörkölik és kávét készítenek belőle. Az olaszok pármai sonkával, mozzarella sajttal kiegészítve frissen fogyasztják.

 

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!