Beszélgetés a GastroGranny tulajdonosával

Meghívlak ebédre!

Osszuk meg a hétköznapokat, örömmel és bánattal együtt, beszélgetés Annamáriával, a GastroGranny blog tulajdonosával.

  1. Mondhatni pályát váltottál, hogyan fogalmazódott meg benned a gondolat a váltásra?

Az igazat megvallva többször is váltottam már pályát. Azt tartja a mondás, hogy 2-3 pályamódosítás kell egy ember életútja során. Néhány évvel ezelőtt kezdtem újra „közelebb kerülni” a gasztronómiához, amikor tortákat kezdtem el sütni, s saját ötleteim alapján díszíteni.

Almás-narancsos morzsasüti

  1. Hogyan indult a blogod, mesélj nekünk erről, miért a gasztronómia vonalán indultál el?

Sok év óta gyűjtögettem a fotókat az elkészített ételekről (leginkább tortákról), a dekorált, terített asztalainkról, s úgy gondoltam, hogy ha egyszer majd rengeteg időm lesz, akkor rendszerbe szedem őket.

  1. Kiknek írsz, van speciális réteg, akit szeretnél megszólítani?

Legtöbbünknek céljai vannak a táplálkozással. Sokan fogyni szeretnének. Van aki elégedett a súlyával, s tartani szeretné azt. De vannak olyanok is, akik hízni szeretnének. Ezen célok megvalósítását szeretném a blogban található receptekkel segíteni. Őket nevezem én „tudatosan táplálkozók”-nak.

  1. Mi motivál, vannak-e céljaid, hosszú távú terveid a bloggal kapcsolatosan?

Kilenc hónapja indult a blogom. Az eddigi közel 200 bejegyzést időről időre csinosítgatom, fejlesztem. Próbálom elérni azt, hogy a blog megfeleljen azoknak a terveknek, amelyekről az imént beszéltem.

  1. Más munkássága is érdekel? Van-e kedvenc blogod vagy személy, akit szívesen olvasgatsz?

A gasztro blogolásban még nincs hosszú évekre visszatekintő rutinom.

Nagyon sok magyar-, és angol nyelvű blogot követek, olvasok, nézek rendszeresen. Ha a sok hasznos blog, tapasztalt személyiség közül mégis meg kellene neveznem néhányat, akkor az alábbiakat emelném ki:

A magyarok közül:

Mautner Zsófi, s az ő blogja (chiliesvanilia.hu), videó receptjei,

Az angol nyelven elérhetők közül:

Marco Pierre White, aki soha nem akart szakács lenni, mégis az egyik legjobb séf a világon, s aki egyfelől baromi lezser, ugyanakkor könyörtelen a munkában.

Marco Pierre White

Kép forrása: https://www.mpwrestaurants.co.uk

Képesítés nélkül, kezdte bámulatos karrierjét. 26 évesen, már Michelin csillag tulajdonos volt. A modern nemzetközi konyha úttörőjének, gasztrozseninek tartanak. Olyan sztárséfek tanonckodtak a kezei alatt, mint például Gordon Ramsay.

Olasz édesanyja emlékére, továbbra is használ, előre gyártott paradicsomsűrítményt és leveskockákat az egyes ételek elkészítéséhez.

Lehettem volna a saját életem rabja, nyilatkozta ezt 1999-ben, és mivel karrierje nem nyújtotta számára a megfelelő eredményt, ezért visszavonult.

És egy picit, ha régebbre tekintünk vissza, akkor a gasztronómia talán első „nagyasszonya”, a szigorú, ugyanakkor fanyar humorával utolérhetetlen, kitartó Julia Child.

Julia Child

Kép forrása: https://www.saltwaterfarm.com

Ő sem szakácsnak készült. A tehetős családból származó lányt érdekelte az angol nyelvészet, történelem, sport, ezzel szemben, a II világháborúban hírszerző lett, és ez fordulatot hozott az életében. Itt ismerkedett meg leendő férjével Paul Childdal, aki kiváló ízléssel volt megáldva, ezért terelgette feleségét a gasztronómia felé.

Hallatlan népszerűségét átlagos konyhatündérként kezdte, de karrierje során, megfőzte az egész világot.

Fergeteges sikerének záloga a természetességében rejlik. Számos elismerés mellett, felkerült az Amerikai Kulináris Intézet Hírességek falára és a francia Becsületrend legmagasabb fokozatával is kitüntették.

  1. A blogon kívül, máshol is jelennek meg munkáid?

Igen, igyekszem a lehető legtöbb csatornát felhasználni arra, hogy az érdeklődők számára elérhetőek legyenek a blogban közzétett tartalmak.

  1. Bloggerként, mire vagy a legbüszkébb?

Először is büszke vagyok magára a blogra, konkrétan arra, hogy a blog tartalmával a tudatos táplálkozás kialakításában másoknak tudok segíteni.

  1. Nem beszélünk a kudarcokról, pedig ez bárhol előfordul, bosszankodtál már elrontott étel miatt?

Ugye ismered a mondást: Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Hát, persze! Sokszor rontok el ételt. De ezt sosem kudarcnak élem meg.

  1. Milyen volt gyermekkorodban a konyha, szerettél benne forgolódni?

Gyermekkoromban a tanuláson és a sporton kívül gyakorlatilag nem jutott időm semmire. Anyukám (nekünk Mami) sütött, főzött, s megpróbált a mi feszített életmódunknak megfelelő időpontokra tartalmas ételeket készíteni. Sokszor amikor hazarohantam két meccs között, a gőzölgő kaja már ott várt az asztalon, bekaptam, s rohantam tovább…

  1. Hogyan tanultál meg főzni, a te életedbe hogy jött a gasztronómia szeretete? 

Az előzőekben meséltem, hogy sokáig nem volt túl közeli kapcsolatom a főzéssel. De igazán mélyre csak a közelmúltban ástam benne magam. Csak neked, Lilalicsi, elárulom, hogy nem bántam meg! Gyönyörű, csodálatos terület fedezek fel nap-mint-nap!

  1. Melyik nemzet konyháját szereted a legjobban?

A  francia konyha nagy kedvenc! Természetesen a magyar konyha után!

  1. Ha van, mivel töltöd a szabadidőd?

Szabadidő? Háááát… Nem tudom. Teniszezni szeretünk. De mióta mélytengeri búvárként vetettem magam a gasztroblogolásba, azóta ez a tevékenység egyúttal hobbim is.

  • Melyik étel a család kedvence?

A jelenlegi nagy kedvenc a Boeuf bourguignon.

  • Mi a kedvenc ételed és melyiket osztanád meg velünk?

Az előbb említett Boeuf bourguignon az egész család, így az én kedvencem is. Amellett, hogy a vörösbor és kakukkfű valóban mennyei aromát kölcsönöz az előzőleg füstölt szalonna zsíron jól átpirított, majd omlósra főtt marhahúsnak, egy fehérjedús, rostgazdag étel. Szénhidrát tartalma relatív alacsony, ami jó hír a súlykontrollt folytatóknak. Mivel elég magas a kalória tartalma (a zsírtartalom miatt), ezért csak ebédre szoktuk enni.

Recept:

Hozzávalók:

  • 1100 g marhacomb
  • 500 g csiperkegomba
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 600 g sárgarépa (4 db közepes)
  • 400 g vöröshagyma (3 db)
  • 40 g liszt (1 kupica)
  • 300 g zeller
  • 100 g vaj
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 dl vörösbor
  • 500 ml húsleves alap
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g kolozsvári szalonna

Elkészítés:

Egy csupa-fém, mélyebb lábosban, amelyet majd a sütődbe is be tudsz tenni, olvaszd fel a vajat. Mikor gyöngyözik, de még nem kezd el barnulni, add hozzá a felaprózott, füstölt szalonnát. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés közben süsd zsírjára.

A szép barnára sült szalonnakockákat szedd át egy másik edénybe.

Az edényben maradt forró zsiradékban a marhacomb kockák minden oldalát kis adagonként pirítsd meg. Ne tégy egyszerre nagy mennyiségű húst a zsírba, mert a hús lehűti azt, s akkor levet fog ereszteni. Pirítsd a combot, s ne főzd! Amikor a húskockák minden oldala kissé elszíneződött, egy külön edénybe szedd ki.

A fazékban maradt zsiradékon kezdd el párolni a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát. Üvegesedés után add hozzá a sárgarépát, néhány perc pirítás után a zellert, majd a gombát. Párold egybe, majd az egészet szedd ki egy külön edénybe.

Öntsd vissza a lábosba a pirított marhacombot és a sült szalonnát. És most jön a marharagu egyik sarkalatos pontja: szórd meg liszttel, s kevergetés közben pirítsd tovább. Amikor az edényed kezdi a lisztet “lekapni”, akkor öntsd hozzá a mennyei vörösbort. Én most roséval próbáltam, így is prímán sikerült.  Most kezded majd érezni, hogy a majdnem odaégett lisztet a bor ügyesen felkapja az edény aljáról, s egy szuper szószos elegy kezd kialakulni.

Jöhetnek vissza pirított zöldségek. Keverd jól össze.

A fűszerezés következők: Paradicsompüré, só, kakukkfű. Ez utóbbi a másik sarkalatos pontja ennek a fogásnak. Ne sajnáld, ugyanakkor ne túlozd el a mennyiséget. A kakukkfű jól eltalált mennyisége adja a jellegzetes aromáját ennek az ételnek.

Végül löttyintsd rá az alaplét. Egyszerre a felét, s keverés után, ha úgy érzed, öntsd bele az egészet. Én mindet felhasználtam.

Fedd le! Irány a 150 fokosra előmelegített sütő! 6 óra múlva készen kiveheted!

Ha a fentieket követve készíted el, akkor biztos sikered lesz vele! Jó étvágyat kívánok!

Annamáriának nagyon szépen köszönjük az interjút.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. június
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!