Zab

Zab

A zab a világ ötödik legfontosabb gabonája. A zabból készült termékek segítenek a változatos és tudatos táplálkozásban.

LilaLicsi - Zab

A zab tápanyag tartalma kiemelkedő, jelentős élelmi rost, ásványi anyag és vitamin forrás, illetve könnyen emészthető fehérjét is tartalmaz. Gazdag B és E vitaminban, megtalálható benne a vas, kálium, foszfor és magnézium is.

Mivel alacsony zsírtartalmú összetett szénhidrát, így a többi gabonától eltérően kevésbé emeli meg a vércukor szintet. Alacsony kalóriatartalma, valamint magas rost tartalma egyenletes energiát biztosít a szervezet számára. Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet a diétázok és cukorbetegek is fogyaszthatnak.

A zab egyik legismertebb felhasználási formája a zabkása. Jó hatással lehet a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást ezért sportolás előtt is érdemes a fogyasztása. Könnyen emészthető és remekül variálható, hiszen keverhetünk hozzá gyümölcsöt, fogyaszthatjuk zöldséggel és hússal is.

Az apró szemű zabpehely keverhető a panírmorzsával, így hús panírozására is kiváló. A zab bármilyen típusú liszttel keverhető vagy helyettesíthető. A zabkorpából készíthetünk tejbegrízt vagy grízpudingot is. A zablisztet ételekbe is keverhetjük, illetve bármilyen pékárut készíthetünk belőle.

Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárukat érdemes kiegészíteni más sikértartalmú liszttel is.

A bőrre és a hajra is jó hatással van, akár zabos pakolásként is alkalmazhatjuk. Keverhetjük vízzel, joghurttal, így szépségápoló lesz. Tegyünk zokniba vagy harisnyába pár kanál zablisztet és tegyük a csap alá. Fürödjünk ebben a vízben, majd dörzsöljük be a bőrünket a zoknival, így bőrünk puha és selymes lesz.
A gabonák rendszeres fogyasztása nem csupán a változatos és egészséges étkezés miatt fontos, de számos egészségügyi előnnyel is járnak.

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. július
h k s c p s v
« jún    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!