Tea

LilaLicsi - Tea

Jómagam már régóta a teázás lelkes és fanatikus híve vagyok. Egy kínai közmondás szerint: Egyetlen csésze tea sem hasonlít egyetlen másikhoz sem.

Mi is az a tea, mely nagyon sokakat varázsol el, hiszen ennek az italnak is nagyon régről hozott hagyománya, kultúrája van.

Az ital, melyet a csészéből oly sűrűn kortyolgatunk a teacserje szárított leveleiből, rügyeiből készült főzet. Persze nem csak a teacserjéből készült teákat fogyasztjuk, hiszen a gyógynövényteák, gyümölcsteák is a kedvelt italok közé tartozik.

Egyes történetek szerint a teát Buddha fedezte fel, miszerint meditációja alkalmával a kertben ülve, belehullott a csészéjébe a levél.  A tea valamikor az uralkodók itala volt, ahogy azonban a legtöbb szokás, úgy a teázás is futótűzként indult hódító körútjára. A növényt Kínában kezdték el termeszteni, szerzetesek hoztak létre ültetvényeket. Arab kereskedők, hajósok juttatták ki a tealeveleket Kínából. Európába a hollandok hozták, majd később az angolok.

A gyártási folyamat fajtánként eltérő lehet, de négy nagy szakasz mindegyikre jellemző: hervasztás, sodrás, fermentáció, szárítás, majd ezután történik a levelek válogatása, minősítése.

A tea fajtákat több szempont szerint lehet osztályozni, de öt nagy fajtát határozhatunk meg:

  • fekete
  • zöld
  • vörös
  • fehér
  • sárga

Antioxidáns hatása mellett fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van. Javítja a szellemi teljesítmény, erősíti az immunrendszert.

Készítésénél fontos, a víz minősége, ugyanis minél lágyabb a víz, annál kellemesebb lesz a tea íze. A tealeveleket ne főzzük, inkább csak forrázzuk. Áztatása fajtánként eltérő, ugyanis a túláztatott tea fanyar, keserű ízű lesz.
Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. június
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!