Oregano

Egy újabb gyógy- és fűszernövény, mely vadmajoránna, szurokfű vagy balzsamfű néven is ismert. Régen divatosabb volt, manapság csak az olasz konyha fűszere, pedig tudása ennél jóval változatosabb.

LilaLicsi -oregano-01

Az oregano a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, enyhíti az orrmelléküreg gyulladást is. Ezt már az ókori Egyiptomban és Görögországban is tudták és használták.

Ha valakinek hiányozna a házipatikájából az oregano olaj, akkor eljött az ideje, hogy beszerezze. A párizsi Orvostudományi Egyetemen történt kísérletek szerint, az oregano olaj számos baktérium ellen hatásosan vette fel a küzdelmet, mint például a staphylococcus, melyről köztudott, hogy kórházi járvány kialakulásáért felelős és ráadásul jó pár antibiotikumra rezisztens is. Laboratóriumi körülmények között jelentős mértékben pusztította el példának okáért a pneomococcus, staphylococcus baktériumokat is. Sok baktériumtörzs ellen vette fel a küzdelmet. A természet egy kivételes antibiotikummal ajándékozott meg, ezért méltó helye van a házipatikában. A belőle készült tea étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögés csillapító hatású is. Olaja párologtatóba cseppentve is hatásos.

Fűszerként jobban ismertté vált, hiszen az olasz konyha ételeit ízesíti leginkább. Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít, néhol a majoránna pótlására is használják. Egyes levesek, főzelékek, bab, paradicsom, húsételek, pizzák ízesítésére használják.

 

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. október
h k s c p s v
« Sze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!