Méz

Ezt az aranyló nedűt az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának tartották. Római gladiátorok szívesen fogyasztották, ezzel is növelve erejüket.

LilaLicsi -mez-00
Hippokratész a légutak megbetegedéseire forró, mézes tejet írt elő. Ezt a módszert ma is ismerjük. A méhek által gyűjtött természetes anyag, egyre jobban kezd, ismét előtérbe kerülni.

Egészségre gyakorolt, csodatevő hatásait hosszasan sorolhatnánk. Felbecsülhetetlen sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek benne, valamint közvetlen  a vérben szívódik fel. Mivel a még fejlődésben lévő méhek egyetlen tápláléka, így minden olyan anyag megtalálható benne, ami ehhez a fejlődéshez szükséges, kiváló tulajdonságait is ehhez társítják.
Hozzávetőlegesen 190 féle tápanyagot tartalmaz, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok és enzimek szélesítik tárházát. Magas a kalcium és vas tartalma. Rendkívül értékes mivel, szőlő és gyümölcscukrot is tartalmaz, mely minden átalakulás nélkül építhető be a szervezetbe. Jó hatással bír a fáradtság leküzdésében, gyenge szervezetűeknek, betegeknek, lábadozóknak javasolható. Javítja a szívműködést, előmozdítja az emésztést, vértisztító, csökkenti a megfázás tüneteit. Minden család számára, célszerű a kamra polcon vagy az étkező asztalon tartani egy üveg mézet.

Fajtái:

  • akácméz: világos, zöldes sárga színű, sokáig marad folyékony, nehezebben kristályosodik
  • vegyes virágméz: összetétele rendkívül eltérő, de kizárólag virágok nektárjából készül. Színe változatos, de általában sötétebb árnyalatú
  • hársméz: erős, jellegzetes hárs illatú, színe sötétebb
  • napraforgóméz: kesernyés, savanykás ízű, aranysárga méz fajta
  • repceméz: folyékonyan világos a színe, azonban ha kikristályosodik, színe fehérre változik
  • selyemfűméz: folyékony, világos színű méz, kellemesen erős illatú
  • gesztenyeméz: színe sötét, íze jellegzetesen kesernyés
  • kulináris mézek: levendulaméz, narancsméz, gyümölcsméz, stb

Nem csak önmagában fogyaszthatjuk, hanem fel is használhatjuk ízesítőnek, vagy italok előállítására, gyümölcsök konzerválására, süteményekbe, de még kozmetikai termékekbe is.
Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. október
h k s c p s v
« jún    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!