Medvehagyma

Az első tavaszi fűszernövény, gyógynövény. A leveleket vagy a virágzó hajtásokat virágzás elején gyűjthetjük, ilyenkor a legmagasabb a növények hatóanyag-tartalma.

LilaLicsi - medvehagyma-02
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel könnyen összekeverhető a májusi gyöngyvirággal, őszi kikericcsel. Ennek eredménye súlyos mérgezés lehet. Felismerését segíti, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú. Mire is jó a medvehagyma?

Gyógyhatása:

A növény főhatóanyaga egy kéntartalmú vegyület, az alliin, de tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, vitaminokat -A, C, B1 és B2- és ásványi anyagokat. Fokozza az étvágyat, magas C vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét.

Érelmeszesedés megelőzésére és magas vérnyomás esetén alkalmazzák, csökkenti a vércukorszintet. Tisztítja a májat, a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, kedvezően hat a gyomorra. A medvehagymának és készítményeinek tartós fogyasztása nem ajánlott véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása esetén, mivel a vérzés kockázatát fokozhatja!

Konyhában:

Frissen a legoptimálisabb és a legfinomabb is. A medvehagyma leginkább fűszernövényként használatos, erős íze kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek, sokoldalúan elkészíthető. Szárítva és fagyasztva is veszít aromaanyagaiból, ezért önmagában, kefirbe, joghurtba, szendvicsbe, salátába, omlettbe téve, vagy krémként, húsokhoz elkészítve, pestonak használható fel. Szóval a felhasználása határtalan és isteni finom.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!