Kakukkfű

Kakukkfű

Ismét egy fűszernövény, gyógynövény, mely nélkülözhetetlen a konyhakertben. Már a görögök és egyiptomiak is használták.

LilaLicsi - kakukkfu

Népies nevei: balzsamfű, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, vagy vadcsombor. Szárazságtűrő, fényigényes.

Felhasználása:

Vágva és morzsolva forgalmazzák. Erős, kámforos aromája miatt óvatosabban kell használni.

Leggyakoribb alkalmazása:

  • nehezebben emészthető leveseknél: borsó, bab, paradicsom, burgonya, káposzta,
  • salátáknál: burgonya, paprika, paradicsom, zeller,
  • sültekhez: baromfi, marha, vadas ételekhez,
  • véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek, halételek,
  • körözöttek, növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
  • petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle.

Gyógyhatása:

A kakukkfű rendkívül kedvező lehet az öregedési folyamatok tekintetében az egészséges, ép agy megőrzésében. A kakukkfű egy erős antioxidáns. Erős fertőtlenítő és antibakteriális hatása a legfőbb értéke. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, nyákoldó és köptető illetve szélhajtó is.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. augusztus
h k s c p s v
« jún    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!