Kakaó te csodás

Kakaó

Az arany, ezüst és  drágakő mellett a kakaó is komoly értéket képviselt, hiszen még pénznek is használták.

LilaLicsi -kakao-02
A pici, barna babot az indiánok használták, ebből készítettek gyomorkeserűt vagy ízletes italt, amire a spanyol hódítok felfigyeltek. A nemesség kiváltsága volt, majd az ital híre folyamatosan terjedt. Európába került, ahol már fahéjjal és vaníliával is ízesítették.

A kakaófa termése a kakaóbab, amely frissen élvezhetetlen. A kakaó jellegzetes íze a fermentálás, szárítás és pörkölés után jelenik meg. A kakaóbabból két fontos köztes termék készül ez a kakaómassza és a kakaóvaj, végtermékként pedig a kakaópor illetve a csokoládé.

Okosan fogyasztva a kakaó élettani hatásai értékesek. Ásványi anyagok és vitaminok bőséges tárháza. Gazdag A, B1, B2, B12, D és E vitaminban, valamint foszfor, réz, kálium, magnézium bőséges forrása. Erős antioxidáns tulajdonsága miatt, kitűnő szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. Alacsony koffein tartalmának köszönhetően élénkítő hatású, megerőltető szellemi tevékenység esetén nagyon hatásos, ezért vizsgák idején sűrűn etettem a gyerekeimet csokoládéval.

Erősíti az immunrendszert és betegségek után roboráló hatású. A keserű csokoládé áldásos hatását hasmenés alatt mindenki ismeri. Az egész család hasznára válhat a kakaóvaj melynek pozitív hatásairól bőrgyógyászok, kozmetikusok számolnak be.

Kakaópor vásárlásnál fordítsunk figyelmet a kakaóvaj tartalomra, ugyanis jó minőségű kakaóhoz 20% vajtartalom szükséges. Sütemények, édességek, reggeli italok, smoothie szuper alapanyaga lehet.
Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. március
h k s c p s v
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!