A rizsről néhány szóban

A rizs sósan és édesen egyaránt készíthető. Talán ezért is fogyasztja a világ népességének több mint a fele.

LilaLicsi - rizs-02
Teljes értékű, igen egészséges táplálék nem hiányozhat a kifinomult konyha alapanyagai közül. Japánban a rizs szó, “gohan” az egész étkezést jelenti. A világ több, mint felén naponta többször is fogyasztanak rizst. A kérdés csupán az, hogy hogyan készítsük el. Egyesek szerint a fedőt nem szabad felemelni főzés közben de vannak akik fedő nélkül párolják. Abban viszont mindenki egyetért, hogy nagy edényben készüljön. A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet eligazodni.

Mosni vagy nem mosni?

A konyhakész rizst nem kell megmosni, de az apró, gömbölyű szeműt ajánlatos kiáztatni. Bizonyos receptekben azt olvashatjuk, hogy a rizst először mossuk meg. Így nem csak megtisztítjuk, de a keményítőt is kimossuk belőle. (Itt jegyezném meg, hogy a keményítős vizet az arcunkra tehetjük, így jó ránctalanító, bőrsimító. Kivilágosítja és ragyogóvá teszi a bőrt. Tehát ne hagyjuk elveszni a lefolyóba.)

Hosszúkás vagy gömbölyű?

A rizs sokféle lehet, nevét alakjáról vagy származási helyéről kapta.

  • Hosszúkás rizs: kevesebb keményítőt tartalmaz, főzés közben nem tapad össze. Több víz és hő szükséges a főzése során. Számomra nagyra értékelt fajtája a jázmin és a basmati rizs.
  • Gömbölyű szemű rizs: inkább keményítős és könnyebben össze tapad. Susihoz megfelelő.

Egyes receptekben a rizst olajon vagy vajon megfuttatjuk, majd felöntjük folyadékkal így később nem tapad össze.

Mennyi vízzel?

Kinek, kinek. A rizs főzése országoktól és kultúráktól valamint fajtáktól eltérő. A rizs a puhulás során a háromszorosára duzzad. A hosszú szemű rizs valamivel kevesebb, viszont a gömbölyű szemű több vizet igényel.

Rizsfajták:

  • Fehér gömbölyű: apró, ovális formájú és sok keményítőt tartalmaz.
  • Barna gömbölyű: diós zamata teszi érdekessé. Többnyire rizottó készítéséhez, desszerthez, töltelékbe ajánlott.
  • Hosszú szemű fehér: a kedvencem, de a kínaiak is ezt kedvelik jobban.
  • Arborio: nevét Piemont egyik falucskájáról kapta, ahol eredetileg termesztették. Vajon vagy olajon kell átsütni, majd forró vízzel felengedni, így lesz krémes állaga.
  • Basmati: kellemesen illatos és hosszú szemű.
  • Jázminrizs: hosszú szemű és finoman illatos. Nagyra értékelt rizs fajta.
  • Vadrizs: valójában egy vízinövény magja. Alaposa meg kell mosni. Drága, de nagyon finom.
  • Barna rizs: táplálkozási szempontból a legértékesebb, hiszen kiváló mangán forrás, gazdag szelénben és rostban, tartalmaz magnéziumot.
    Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. január
h k s c p s v
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!